Elbiler udgør nu over 67 procent af alle nye bilsalg i 2024 i Sønderborg Kommune. Det er gode nyheder for klimaet, køreglæden og hele kommunen, der får renere luft og samtidig tager vigtige skridt henimod CO2-neutral energi i 2029.

I begyndelsen af 2023 kørte der godt og vel 1.200 elbiler rundt i Sønderborg Kommune. I dag har tallet rundet 3.100. I første halvdel af 2024 blev der således solgt over dobbelt så mange elbiler som i samme periode sidste år.

Den eksplosive vækst begejstrer Allan Pilgaard-Jensen, der er programchef i ProjectZero, da elbiler spiller en stor rolle for områdets grønne omstilling.

- Den udvikling, vi ser på elbilområdet i år, overstiger vores forventninger. Skiftet væk fra fossile biler er en væsentlig del af vores indsats for at reducere CO2-udledningen i Sønderborgområdet, og det er derfor en virkelig positiv tendens, vi ser. Den markante stigning i elbiler har faktisk ført til, at vi har hævet vores mål fra 11.500 til 13.500 elbiler i Sønderborgområdet i 2029.

Strøm på udviklingen

Udviklingen inden for elbiler tager fart i øjeblikket og driver markedet i den rigtige retning. Moderne elbiler kører længere per opladning, ladestandere skyder op alle vegne, og genanvendelsen af litiumbatterier og andre bildele forbedres hele tiden. Samtidig oplader elbilerne med stadigt grønnere strøm i takt med udbygningen af vedvarende energi.

Ilyas Dogru, chefkonsulent hos FDM, fortæller derudover, at det er blevet nemmere at oplade sin elbil i hele EU, som har vedtaget en forordning for at gøre ladepunkter mere tilgængelige og priserne mere gennemsigtige og rimelige. Det betyder, at der på alle nye hurtig- og lynladere, opsat efter april 2024, vil være mulighed for at bruge sit kreditkort, hvor det tidligere kunne kræve, at man hentede en ny app.

Et Danmarkskort fyldt med ladepunkter

En væsentlig faktor bag den øgede efterspørgsel efter elbiler er den ekspansive udbredelse af ladepunkter, der har øget mobiliseringen betragteligt. På landsplan har vi nu mere end 25.000 ladestandere.

I Sønderborgområdet pibler de nye ladestandere også frem, private som offentlige. I begyndelsen af 2024 opførte kommunen blandt andet 56 nye ladestandere ved skoler, haller og daginstitutioner.

- Hvor der er ladepunkter, kommer der elbiler. Det er en eventyrfortælling om Danmark lige nu, som andre lande ser misundeligt på. Mens de fleste EU-lande fortsat kæmper med rækkeviddeangst og ladestress hos deres borgere, har Danmark formået at skabe en elektrisk infrastruktur, der gør elbilkørsel til en bekymringsfri oplevelse, siger Ilyas Dogru.

Udover den imponerende fremgang inden for elbiler bliver der samtidig arbejdet målrettet på at fremme andre bæredygtige transportformer i Sønderborg Kommune. Gennem initiativer for cyklisme, samkørsel og kollektiv trafik skabes der en bred vifte af grønne transportmuligheder, som alt sammen bidrager til den grønne omstilling af transportsektoren.