Din landsby er én af de 12 udvalgte, der undersøger en fælles lokalvarmeløsning. Som borger i byen har du mulighed for at bidrage til, at planerne bliver til virkelighed. Tag guidens tre simple trin, og bliv klogere på, hvad lokalvarme er, hvor langt din by er i processen, og hvordan du selv kan bidrage.

 

Trin 1

Hvad er lokalvarme?

Lokalvarme er godt og vel det samme som fjernvarme. Den væsentlige forskel er, at hvor fjernvarme dækker større områder, er lokalvarme designet til mindre byområder.

Ved lokalvarme etableres en varmekilde i umiddelbar nærhed af landsbyen, som forbindes til husene via fjernvarmerør. Varmen kan eksempelvis komme fra en større varmepumpe med tilhørende elkedel.

Med lokalvarme får du en mere klimavenlig varme fra grønne energikilder som el, halm, flis, solenergi og i nogen grad også affald. I Sønderborgområdet arbejder vi målrettet på at gøre energien helt CO2-neutral inden udgangen af 2029.

Om lokalvarmeløsningen bliver til noget i din by, afhænger i stor grad af den lokale opbakning. Jo større tilslutning, jo flere husstande er der til at dække investeringen.

Fordele ved lokalvarme

Klimavenlig varme

Et oliefyr udleder i gennemsnit 5600 kg CO2 om året, mens et gasfyr udleder 3800 kg. Lokalvarme er betydeligt mere klimavenligt, og målet er, at energien skal være helt CO2-neutral i Sønderborgområdet i 2029.

Stabil og fælles løsning

Du bliver andelshaver i Sønderborg Varme og får samme fordele som eksisterende forbrugere i selskabet. Det vil sige, du har samme stabile priser – plus et evt. fast pristillæg. Pristillægget vil afhænge af antallet af husstande, der tilmelder sig lokalvarmen.

Lokalvarme er kun økonomisk attraktiv i områder, hvor prisen er konkurrencedygtig i forhold til alternative løsninger, såsom individuelle varmepumper.

Vedligeholdelsesfrit

Når man først har fået lokalvarme, er det meget nemt og vedligeholdelsesfrit. Man skal faktisk ikke gøre andet end at glæde sig over en grønnere varmeløsning.

Trin 2

Det kan du gøre

Som nævnt er din landsby lige nu i den fase, hvor lokalvarmeløsningen bliver undersøgt.

Det betyder, at du ikke har mulighed for at skifte til lokalvarme – endnu.

Til gengæld har du tre muligheder for at præge processen, så din landsby får realiseret planerne om en grøn, lokal varmeløsning:

 

1. Se status og evt. kommende borgermøder i din by:

Det sker i din by

2. Tilkendegiv din interesse for lokalvarme (i boksen til højre lidt nede ad siden):

Tilkendegiv interesse

3. Hold dig opdateret via Sønderborg Lokalvarmes nyhedsbrev, så du er klar til at handle, når der kommer nye oplysninger. Tilmeld dig i bunden af denne side:

Tilmeld nyhedsbrev

 

Skulle du have generelle spørgsmål til lokalvarmeplanerne, kan du kontakte Sønderborg Lokalvarme på:

+45 73 43 50 50
lokalvarme@sfjv.dk

Trin 3

Hvad så med mit olie- eller gasfyr?

I Sønderborgområdet arbejder vi målrettet på at få udskiftet alle olie- og gasfyr inden udgangen af 2029.

Situationen er dog lidt speciel for dig, da du bor i et område, der er i gang med at undersøge muligheden for lokalvarme.

Realiseringen af lokalvarmen afhænger nemlig af, om der er nok borgere, som tilslutter sig. Jo større tilslutningen er, jo flere husstande er der til at dække investeringen.

Derfor, hvis du har et olie- eller gasfyr, anbefaler vi, at du venter med at udskifte det, indtil planerne om lokalvarme er afsluttet.

Vi fraråder ligeledes, at du installerer en individuel varmepumpe i mellemtiden, da lokalvarme vil være en billigere løsning for dig. Dette er en af de centrale forudsætninger for at etablere lokalvarme.