Varmepumpen er en energieffektiv, pålidelig og grøn varmeløsning for dig, der bor i et område uden adgang til fjern- eller lokalvarme. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at skifte til en varmepumpe – og forhåbentligt gøre overgangen så enkel og billig som muligt. Derfor har vi udarbejdet denne guide med fire simple trin.
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er en energieffektiv løsning til opvarmning af dit hjem, som udnytter naturlig varme fra omgivelserne.
Den fungerer ved at trække varme fra luften, jorden eller vandet og derefter omdanne den til brugbar energi til opvarmning af både dit hus og dit vand.
Varmepumper kræver kun en lille mængde elektricitet for at flytte varmen, hvilket gør dem langt mere miljøvenlige og omkostningseffektive sammenlignet med traditionelle opvarmningssystemer som gas- eller oliefyr.
Fordele ved en varmepumpe
Klimavenlig varme
Et oliefyr udleder i gennemsnit 5600 kg CO2 om året, mens et gasfyr udleder 3800 kg.
Til sammenligning bruger en varmepumpe elektricitet til at hente varmeenergi fra omgivelserne (luft, jord eller vand), hvilket gør den langt mere energieffektiv og miljøvenlig.
Udvidelsen af vedvarende energikilder betyder samtidig, at elnettet bliver grønnere år for år. I Sønderborgområdet arbejder vi målrettet mod at gøre al energi CO2-neutral inden udgangen af 2029. Derfor vil varmepumper løbende blive en mere og mere klimavenlig løsning.
Der er penge at spare
En varmepumpe sparer energi, fordi den får mere varme ud af den brændsel eller elektricitet, der bliver tilført. Faktisk får en varmepumpe 3-4 gange mere varme ud end varmekilder som olie-, gas- og træpillefyr.
Der kan derfor være penge at spare på din årlige varmeregning, hvis du har været vant til et olie- eller gasfyr. Langt de fleste, der køber en varmepumpe, tjener investeringen ind på sigt.
Renere luftkvalitet
Olie- og gasfyr bidrager til lokal luftforurening gennem udledning af skadelige stoffer som svovldioxid (SO₂) og nitrogenoxider (NOx).
Du er dermed med til at forbedre luftkvaliteten, når du skifter til en varmepumpe.
Sådan skrotter du dit olie- eller gasfyr
Jeg har oliefyr
Hvad skal jeg gøre?
For at få fjernet dit oliefyr, anbefales det, at du kontakter et lokalt VVS-firma. De hjælper dig med at få afkoblet og bortskaffet dit fyr.
Når du skifter dit oliefyr ud med en varmepumpe, skal du oplyse ændringen i BBR-registret:
Derudover skal du afmelde din olietank på borger.dk:
Hjælp til finansiering
Har du brug for hjælp til finansiering af dit skifte fra oliefyr til en grønnere varmekilde, kan du henvende dig i banken. De fleste banker har særlige grønne lån med fordelagtige renter. Nogle af realkreditinstitutterne giver til og med et kontant tilskud til deres kunder, som skifter oliefyret ud med en varmepumpe.
Find ud af hvor meget du kan spare ved at udskifte dit oliefyr via Energistyrelsens beregner.
Jeg har gasfyr
Hvad skal jeg gøre?
For at få hjælp til at afkoble og bortskaffe dit gasfyr, skal du kontakte et lokalt VVS-firma.
Når du skal have skrottet fyret, skal du huske opsige din gas hos Evida:
Derudover skal du oplyse skiftet fra gas til en anden energikilde i BBR-registret:
Hjælp til finansiering
Der kører lige nu en Afkoblingsordning, hvor du kan søge om at få dækket dele af udgifterne til afkobling af gasfyret.
Har du brug for hjælp til finansiering af dit skifte fra gasfyr til en grønnere varmekilde, kan du henvende dig i banken. De fleste banker har særlige grønne lån med fordelagtige renter. Nogle af realkreditinstitutterne giver til og med et kontant tilskud til deres kunder, som skifter gasfyret ud med en varmepumpe.
Find ud af hvor meget du kan spare ved at udskifte dit gasfyr via Energistyrelsens beregner.
Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?
Varmepumpens ydeevne skal passe til husets størrelse og isoleringsforhold samt familiens størrelse og vaner. Det kan derfor være nyttigt at kontakte en uvildig rådgiver, inden du beslutter dig.
Vælg den varmepumpe, der passer til dit behov:
Luft-til-vand varmepumpe
En luft til vand-varmepumpe udnytter varmeenergien i luften, og den kan levere tilstrækkelig varme til din bolig året rundt, også når der er frostgrader i luften. Den består af en udedel og en indedel.
Den bruger el, når den producerer varme til dine radiatorer, gulvvarme og varmt vand.
En luft-til-vand varmepumpe er en totalløsning som varmekilde, der kan hjælpe dig med at opvarme boligen billigt. Varmepumpen er en populær varmekilde, som sikrer både opvarmning i husets rum, samt varmt vand i badet og hanerne.
Luft-vand varmepumpen er lidt mindre effektiv end jordvarmepumpen, men den er til gengæld optimal til de boligejere, der ikke har så stort et grundareal eller, som af forskellige årsager, ikke ønsker at få gravet i haven.
Jordvarmepumpe
En jordvarmepumpe henter energi i jorden, som derefter omdannes til varme, og som kan bruges til at opvarme både hus og brugsvand. Jordvarmepumpen er den dyreste af varmepumperne, men også den mest effektive.
Jordvarme er en billig, klimavenlig og driftsikker måde at opvarme hus og brugsvand, som kan tilpasses til dit individuelle behov. Til gengæld er det også en forholdsvis dyr varmekilde at få etableret, da slanger skal graves ned i jorden rundt om huset.
Et jordvarmeanlæg kræver derfor ofte et udendørsareal på min. 300 m2, hvor der kan graves slanger ned.
Er din grund ikke stor nok til at få lagt vandrette jordvarmeslanger, så kan du overveje muligheden for lodret jordvarme.
Luft-til-luft varmepumpe
En luft-til-luft varmepumpe omdanner luften udenfor til varm luft, som føres ind i boligen.
Varmepumpen bruges typisk i sommerhuse, mindre etplanshuse og som supplement til andre opvarmningsformer, men er ikke egnet til opvarmning af større helårsboliger.
Ifølge Energistyrelsen kan en luft-til-luft varmepumpe dække cirka 70 procent af varmebehovet, så ofte vil det være nødvendigt at supplere med andre energikilder.
En luft-til-luft varmepumpe giver ikke varmt brugsvand. Hvis du også vil have varmt brugsvand, skal du vælge enten jordvarme eller en luft-til-vand varmepumpe.
Søg tilskud og vælg leverandør
Søg tilskud
Der er mulighed for at søge tilskud til en varmepumpe hos SparEnergi. Varmepumpepuljen lukker for ansøgninger d. 1. december 2024. Når du bliver godkendt til tilskud, har du to år til at skifte.
Vælg leverandør
Når du skal købe din varmepumpe og have den installeret, anbefaler vi, at du vælger en VE-godkendt virksomhed (Vedvarende Energianlæg). Du kan også kontakte din lokale VVS’er.
SparEnergi har en side, hvor du kan søge på din adresse og se, hvilke VE-godkendte virksomheder der ligger nær dig: