Det kan godt være, at indbyggerne i Sønderborgområdet har været lidt tilbageholdne med at købe elbiler. Men det vendte i 2023. De seneste måneder har langt over halvdelen af de solgte biler gennem forhandlere kørt på el.

I disse måneder skyder nye ladestationer op på 41 offentlige p-pladser i Dybbøl, Ulkebøl, Vester Sottrup, Gråsten, Rinkenæs, Egernsund, Broager, Iller, Augustenborg, Høruphav, Hørup, Lysabild, Skovby, Nordborg, Sønderborg og Guderup.

Meget tyder på, at der bliver god brug for dem. Indbyggerne i Sønderborgområdet er nemlig for alvor begyndt at købe elbiler. Ved årsskiftet 2022/23 kørte der 1195 lokale elbiler rundt på vores veje. Sidste år blev antallet næsten fordoblet, idet 2156 af bilerne i Sønderborg Kommune her ved årsskiftet var elbiler.

Den udvikling glæder Allan Pilgaard-Jensen, der er programchef i ProjectZero. Benzin- og dieselbilerne i Sønderborgområdet udleder nemlig hvert år lige knap 100.000 tons C02.

-Vi er rigtig glade for at se, at sønderborgerne nu for alvor tager elbilerne til sig. De seneste par år har udledningen fra personbiler i vores område været stigende. Det skyldes dels at folk har været tilbageholdne med at skifte til el – og dels at bilparken er vokset samtidigt med, at de har tilbagelagt flere kilometer. Nu håber vi, at kurven er knækket og CO2-udledningen falder, siger Allan Pilgaard-Jensen.

I maj 2023 solgte de lokale forhandlere for første gang lige så mange elbiler som diesel- og benzinbiler, og siden august har mere end halvdelen af de solgte biler været elbiler. I november og december udgjorde elbilerne henholdsvis 63% og 72% af salget i Sønderborgområdet, og vi ligger dermed højere end landsgennemsnittet.

Asger Romme Andersen (Ø), der er formand for Natur-, Klima- og Miljøudvalget, hilser også stigningen velkommen.

-Det er positivt at se, at andelen af solgte elbiler er kraftigt stigende i Sønderborg Kommune. Elbiler vil blive ved med at være et vigtigt supplement i den grønne omstilling til dem, der ikke kan få hverdagen til at hænge sammen med grønne transportformer som cykel, bus og tog, siger han.

Tesla og VW er sønderborgernes foretrukne elbiler. Knap hver tredje solgte elbil er en Tesla, mens hver sjette er en VW.

Kilde: Bilstatistik.dk