Det kan godt være, at du ikke tænker over det. Men hvis du bor eller driver virksomhed i Sønderborg kommune, tæller dine valg automatisk med i det CO2-regnskab, der skal gå i nul i 2029. Herunder kan du blive klogere på, hvordan du påvirker regnestykket – og hvad du kan gøre for at bringe Sønderborgområdet tættere på nullet.

Så langt er vi nået

2738

Målet er, at alle 6013 gasfyr skal være skiftet ud senest i 2029

3546

Målet er, at vi i 2029 skal have 12.000 elbiler (28 % af bilparken)

551

Målet er, at alle 1476 oliefyr skal være skiftet ud senest i 2029

Gør dine kilometer grønne

41 gange rundt om jorden. Så mange kilometer skal vi i Sønderborgområdet nedbringe vores kørsel med hvert år for at nå vores mål om at nedbringe vores CO2-forbrug på transport med cirka 22 procent. Vi ved godt, at mange af os har svært ved at undvære en bil.  Men du kan være med til knække det stigende kørselsforbrug på flere måder:

  • Tag cyklen i stedet for bilen. Har du for eksempel 4 km til job, sparer du CO2, hver gang du tager cyklen i stedet for din bil. Det er cirka 400 kg om året, hvis du har en benzinbil – og 460 kg hvis du kører på diesel.
  • Tag bussen i stedet for bilen. På et år kan du – med 4 km til job – spare hhv 135 og 165 kg i forhold til en benzin- og dieselbil.
  • Kør med en kollega. Jo flere, I er i bilen, jo mere CO2 sparer I.
  • Skift til elbil. Allerede i dag er en betragtelig del af strømmen grøn, og i 2029 forventes den at være helt grøn. Samtidig udnytter en elbil mere end 80 procent af den energi, der puttes i batteriet til fremdrift. I en benzin- eller dieselbil er det kun 20 procent. Produktionen af elbiler er stadig lidt mere CO2-tung end på konventionelle biler. Men den forskel er typisk udlignet, når du har kørt et år eller to i din elbil.

Gør dit hus energi-rigtigt

Den grønneste – og den billigste – energi, er den energi, du ikke bruger. Derfor er det både godt for klimaet og for pengepungen, når du husker at slukke lyset, vaske ved lave temperaturer eller sørge for, at dit hus kan holde på varmen.

Skal du alligevel i gang med at renovere dit hus, kan du tænke energibesparelserne ind i din renovering. Det kan for eksempel være:

  • Valg af energirigtige vinduer og døre
  • Lavenergi hvidevarer

Står du ikke foran en renovering, men bor i et hus fra før 1990, bør du tjekke husets isolering. Der er nemlig en god chance for, at du for forholdvis små midler kan lave nogle forbedringer, der ikke alene gavner klima og pengepung, men også giver dig et bedre og sundere indeklima – uden fugt, skimmelsvamp og kuldestråling.  Det gælder især ved isolering.

Hvis du har et hus fra 1960’erne med 100 mm isolering på loftet, kan du spare cirka 2000 kroner årligt på din varmeregning ved at øge med 250 mm isolering. Samtidig sparer du miljøet for cirka 500 CO2 om året.

Hvis du samtidig isolerer en tom hulmur, er den årlige besparelse cirka 3400 kroner på varmeregningen og 1000 kg på CO2 aftrykket..

Skrot dit olie- og gasfyr

Har du gas- eller oliefyr, skal du inden for de kommende år skifte det ud til et grønnere alternativ. Regeringen har vedtaget, at det skal være helt slut med oliefyr  i 2030, og gasfyr i 2035. I Sønderborgområdet er vi lidt mere ambitiøse. Vi håber, at vi kan komme alle fyr til livs inden udgangen af 2029. De tæller nemlig tungt i vores CO2-aftryk. Et oliefyr udleder i gennemsnit 5600 kg CO2 om året, et gasfyr 3800 kg, mens fjernvarme eller en varmepumpe kun udleder 1700 kg CO2.

For cirka 85 procent af alle husstande i Sønderborgområdet er det billigste alternativ fjernvarme. Der, hvor det ikke kan betale sig med fjernvarme, skal husejerne enten over på en individuel varmepumpe eller en fælles lokalvarme løsning. Lokalvarme er ikke forbundet til fjernvarmenettet, men er en fælles varmepumpe eller et termonet, som en hel landsby kan koble sig på.Hvis du tilhører et område, hvor lokalvarme er i spil, skal du væbne dig med lidt tålmodighed. I foråret 2024 vil du få et brev i din e-boks med yderligere information.

Plan for dit område:

  • Fjernvarme: Adsbøl, Broager, Gråsten, Egernsund, Augustenborg, Dybbøl, Sønderborg, Nordborg, Havnbjerg, Vester Sottrup, Nybøl, Guderup, Avnbøl, Ullerup, Bro, Dyndved, Elstrup, Huholt, Høruphav, Ketting, Kær, Ragebøl, Rinkenæs, Skodsbøl, Svenstrup, Vollerup.
  • Lokalvarme: Kværs, Tørsbøl, Blans, Oksbøl, Broballe, Mjels, Stevning, Notmark, Hundslev, Almsted, Fynshav, Asserballe, Tandslet, Lysabild, Skovby, Skelde.
  • Varmepumpe: Kegnæs, Avnbøløsten, Brandsbøl, Brunsnæs, Dynt, Fiskbæk, Frederiksgård, Holm, Helved, Købingsmark Strand, Mjang, Pøl, Rendbjerg, Sebbelev, Smøl, Stenderup, Stolbro, Vemmingbund.

Lav din egen klimaplan

Er du nysgerrig på, hvor meget du og din familie belaster klimaet?

På klimaplan.nu kan I få et overblik over jeres klimaaftryk i dag – og hvor meget I kan spare på både klima- og husholdningsbudgettet ved at ændre adfærd og forskellige vaner.

Har I derefter lyst til faktisk at lave nogle ændringer i hverdagen, kan I lave jeres egen familieklimaplan, hvor I sammen finder ud af, hvad I vil have fokus på i lige netop jeres familie. Det kan for eksempel være at skære ned på kød, på nyt tøj eller måske på kørselsforbruget.