Ervin Peters har siden barndommen været opmærksom på at spare på ressourcer som vand, el og varme. I dag er han grøn ambassadør i sin boligafdeling, og han deler gerne sine mange erfaringer og gode råd med naboerne. 

En del af: Spar energi

I virkeligheden har Ervin Peters været grøn ambassadør i mange år. Men det var først i 2020, at han officielt fik titlen i Nordborg Andelsboligforening (NAB), hvor han bor i et parcelhus sammen med sin kone Elena. Og det er en ambassadør, der ved, hvad han snakker om. Ved hjælp af få midler og stor kreativitet er det gennem de seneste år lykkedes familien Peters at reducere elforbruget med 60 procent og vandforbruget med 21m3 hvert år.  

Det er ikke kun den økonomiske gevinst, der motiverer Ervin Peters. Han vil også gerne være med til at passe på naturen. 

– Jeg har altid interesseret mig for det grønne. Jeg er opvokset i Nederby, og i nærheden var der en flot frugtplantage. Der var også en masse bier fra en lokal en biavler, hvor vi fik gratis honning.  Naturen har altid givet mig stor glæde, siger han.  

Ud med hortensiaen 

Måske derfor var biodiversiteten det første, han kastede sig over som grøn ambassadør. I samarbejde med Nordborg Andelsboligforening lavede han en lille pjece med informationer om biodiversitet, som blev delt ud i de forskellige afdelinger. Ervin Peters var selv rundt med dem i sin egen afdeling, og det medførte flere snakke om fordele og ulemper ved at lade græsset gro.  

– Det er ikke alle, der er positive. Men jeg nyder i hvert fald at se alle de insekter, jeg har fået i min have, efter jeg har omlagt den med mange forskellige slags duftblomster og engblandinger. Hortensiaer duer ikke. Jeg har da også haft besøg af flere, som var interesserede i at høre mere om min have. Det gælder for eksempel de folk, der skulle beslutte beplantningen omkring de stisystemer, vi har i området, fortæller Ervin Peters. 

Genbruger brusevandet 

Bortset fra familiens kat, der stadig bliver forkælet med kattemad med fisk fra Alaska, går familien Peters hverken på kompromis med de grønne principper ude eller inde. 

Selv spiser de derfor kun danske produkter, mest grønt og helst fra nærområdets supermarkeder og gårdbutikker. Al belysning i det 129 m2 store parcelhus i Havnbjerg er LED, alle hvidevarer er intelligente i højeste energiklasse og i brusekabinen står en 35-liters-balje, som opfanger brusevandet. Det bruges til toiletskyl eller vanding af blomster. Han bruger heller ikke drikkevand til at vande haven.  

Familien Peters bruger cirka 1620 kW timer om året. Det ligger langt under gennemsnittet for en husstand på 2, der er på 3380 kW.  

Ervins 5 bedste grønne genveje

Spar på strømmen

Skift samtlige elpærer ud til LEDpærer

Grøn leverandør

Gå aktivt ind og vælg en grøn el-leverandør (sol- og vindenergi). Sæt flueben ved dansk energi ellers kan det hurtigt blive dyrt pga transmissioner fra det Europæiske elnet.

Billig biodiversitet

Blomsterkrukker i have og på altanen kan for billige penge beplantes med duftblomster, som er gode for bier, sommerfugle og andre insekter.

Spar på vandet

Begræns vandforbruget ved at undgå havevanding

Spar på varmen

Sænk varmeforbruget ved at temperaturen højest er 20 grader og husk at lufte ud flere gange om dagen