En del af: Spar energi

Isolering af hulmur

Du kan se i de originale tegninger af huset, om der er hulmur. Hvis du ikke har tegningerne, kan du finde dem i kommunens byggesagsarkiv.

Hvis din hulmur er blevet efterisoleret, siden huset blev bygget, kan du ofte se en ny fuge de steder, hvor der er taget mursten ud af facaden.

Alternativt kan du bore et hul i en fuge og stikke en pind ind i hullet. Hvis du kan få pinden mindst 15 cm ind, er hulmuren ikke isoleret. Hvis pinden stopper før, er hulmuren enten isoleret, eller muren er massiv og altså ikke en hulmur.

Hvis du skal isolere din hulmur, og ikke kaster dig ud i projektet selv, skal du have fat i en isolatør, som kan udføre opgaven for dig. Skal du isolere din facade, skal du også have fat i en murer.

Isolering af loftet

Du kan sagtens selv finde ud af, om loftet i dit hus bør isoleres bedre.  Begynd med at måle tykkelsen af den eksisterende loftsisolering. Hvis der er mindre end 175 mm, er det en god idé med mere isolering. Det anbefales, at du som minimum har 300 mm. isolering på dit loft.

Når du alligevel er på loftet, kan du tjekke, om isoleringspladerne ligger ordentligt. Er der mellemrum eller lufthuller, hvor varmen kan sive ud? Så skal de fyldes ud.

Du må ikke glemme loftslemmen, når du isolerer loftet. Du bør nemlig sikre dig, at loftslemmen er tæt i forbindelse med efterisoleringen, så du undgår unødigt varmetab.

Hvis du skal isolere dit loft, og ikke kaster dig ud i projektet selv, skal du have fat i en isolatør, som kan udføre opgaven for dig. Drejer det sig om isolering til kip, isolering af skunk eller fladt tag, skal du også have fat i en tømrer eller snedker.

Renoveringer gavner både klimaet - og indeklimaet

Øvrig isolering

Rør
Det kan godt betale sig at have isoleret husets vand- og varmerør.  Hvis tykkelsen af din isolering er mindre end 20 mm, er det en god idé at isolere op til mindst 40 mm. Man kan godt sætte ekstra isolering uden på eksisterende.

Hvis ikke du selv vil kaste dig ud i projektet, skal du have fat i en isolatør, som kan udføre opgaven for dig.

Kælder
Er der en uopvarmet kælder under huset, er det vigtigt, at der er isolering mellem de to etager. Isoleringen er som regel skjult, men hvis dit hus er energimærket, kan du måske se i mærkningen, hvor meget gulvet er isoleret. Ellers kan du se det i tegninger af huset. Det anbefales at der er isoleret med minimum 75 mm, men helst 150 mm. Det er vigtigt, at kælderen ikke er fugtig eller har skimmelsvamp, hvis du skal isolere.

Hvis du skal isolere dit kældergulv eller sokkel, skal du have fat i en isolatør og en murer. Hvis du skal isolere din kældervæg, skal du også have en tømrer ind over.

Er dine vinduer tætte?

Hvis du gerne vil have de mest energirigtige vinduer, skal ruderne være såkaldte energiruder – ikke termoruder.
Ved du ikke, hvilken slags, du har i dit hus, er der 2 måder at tjekke det på:

  • Nyere ruder har information om rudetypen trykt på kantlisten. Kig indvendigt mellem glassene. Normalt er det en energirude, hvis der står ”Energi” efterfulgt af A, B eller C.
  • Ved ældre energiruder, hvor der ikke står noget på ruden, kan du holde en tændt lighter eller lys op foran ruden. Kig skråt ind på ruden, og hold flammen sådan, så du kan se 4 spejlbilleder af den. Hvis 1 af de 4 spejlbilleder viser flammen som rødlig eller blågrøn i stedet for gul-orange, er det en energirude.

Det er ikke nok, at ruden er i orden. Vinduesrammen skal også være tæt og holde på varmen. Se derfor dine rammer efter for synlige skader og lugtgener. Råd og svamp vil typisk være synlig langs kanten af vinduet og kan komme til syne ved flosset maling eller tydelige misfarvninger. De fleste tegn på råd viser sig i bundkarmen og bundrammen. Hvis der er problemer der, bør du overveje at skifte vinduet.

Skal du have udskiftet glas, vinduer eller døre skal du have fat i en tømrer eller snedker.

Energirigtig pumpe

Din cirkulationspumpe kan være noget af en strømsluger, så det er en god ide at give den et tjek. Hvis mindste-watt er angivet til 50 watt eller derover, bruger den så meget strøm, at du med fordel kan skifte den – uanset pumpens alder. Er din cirkulationspumpe over 10 år gammel, anbefales det ligeledes at skifte den.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Der er penge at spare hvad end du foretager store eller små energirenoveringer af din bolig. I vores nyhedsbrev om energirenoveringer får du løbende inspiration samt de bedste tips og tricks og gode råd til din næste energirenovering.