1. Hvor kan du lade?
Det er mindre kompliceret at eje en elbil, hvis du har mulighed for at lade hjemme eller på dit arbejde. I dag kan det nogle steder stadig være svært at få adgang til en ledig lader. Undersøg derfor dit nærområde for lademuligheder og undersøg også mulighederne for hurtig- og lynladning på de ruter, du ofte kører.
Til gengæld kan det være dyrt at være tvunget til at lade, når opladeren er fri. Elpriserne svinger meget mere end brændstofpriserne. Når du har en stander hjemme, kan du lade, når prisen er lavest.
3. Hvor meget kører du?
Der er stor forskel på elbilers rækkevidde, men hvis dit daglige kørselsbehov ikke overstiger 250 km, er der en del elbiler at vælge imellem. Mange elbiler har i dag en rækkevidde på mellem 300 og 400 km. Kører du meget på motorvej, skal du dog være opmærksom på, at rækkevidden sænkes væsentligt på grund af den høje fart.
2. Hvor meget rækkevidde skal du have i reserve?
Det kilometertal, du får angivet hos bilforhandleren, angiver rækkevidden ved blandet kørsel. Det vil sige ved en tur, hvor du både kører bykørsel, på landevej og på motorvej. Jo hurtigere du kører, jo mere batteri bruger du. Hvis du kører meget på motorvej, skal du derfor regne med at rækkevidden er noget lavere. Det samme gælder kørsel om vinteren. En elbil kører mellem 20 og 50 procent kortere i koldt vejr end på en lun sommerdag.
4. Ladehastigheden
Ifølge FDM tager det typisk mellem 20 og 50 minutter at fylde 200 kilometers rækkevidde på din bil på en offentlig ladestander. Hvis du ofte har brug for at lade undervejs, er det en god ide at undersøge din kommende bils ladehastighed. Som ved angivelsen af rækkevidden er der forskel på den angivne ladehastighed og den faktiske, så kig nærmere på de tests, der er lavet på den bil, du har kig på.
Strøm koster mindre end benzin og diesel, og der er mindre vedligeholdelse.
5. Hvad er dit budget?
I Danmark er det generelt dyrere at vælge en elbil frem for en tilsvarende benzinbil. I hvert fald i anskaffelse. Men til gengæld er en elbil ofte billigere i blandt andet ”brændstof”, vedligehold og registreringsafgift. Derfor er det en god ide at lave et budget, så det er lettere at sammenligne. Desuden har elbilerne ofte meget udstyr som standard, og de er altid udstyret med automatgear.
7. Har du brug for jydekrog?
Har du ofte brug for at køre med hestetrailer eller campingvogn, er en elbil ikke det oplagte valg. Der er meget få elbiler, der kan trække så meget, og hvis de kan, påvirkes rækkevidden betydeligt.
6. Tager du ofte på bilferie?
Det bliver lettere og lettere at tage sin elbil på ferie, da der hele tiden bliver kortere mellem laderne i de fleste lande – nøjagtigt som i Danmark. Det kan dog stadig kræve lidt mere planlægning af stop, når man kører elbil, men har din bil ikke en planlægningsapp, kan du downloade en.
Gider du ikke bøvle med planlægning og ladestop, kan du leje en fossilbil den ene gang om året, du skal afsted på ferie.
8. Prøvekørsel af elbil
Sørg for at tage en lang prøvetur, hvor du både kører på landevej, i byen og på motorvej. På den måde kan du danne dig et indtryk af, hvordan rækkevidden er med din kørestil.
Nogle elbiler kan sættes til at varme kabinen op, mens bilen er forbundet med en ladeboks. Det er en praktisk løsning, som øger rækkevidden, og derfor kan det være værd at være opmærksom på,om bilen har denne funktion.
Det er også en god idé at få gennemgået, hvordan skærmmenuerne virker.