Sønderborgområdets mange butikker har siden 2008 haft muligheden for at modtage et ZERObutik diplom som bevis på, at de har reduceret deres CO2 aftryk. Interessen for at gøre en forskel er stor. 

En del af: Skift energi og Spar energi

185

ZERObutikker har har reduceret deres CO2-aftryk.

300

Målet er, at alle 300 butikker i området bliver ZERObutik.

Et skoleeksempel på at skabe engagement

De fleste handlende i Sønderborgområdet er stødt på det runde ZERObutik klistermærke, der sidder i butiksruder over hele kommunen. Klistermærket og det medfølgende diplom kommer i fem farve-varianter, der viser, hvor stor en indsats, de har gjort for at reducere CO2-aftrykket.

Selv om initiativet er justeret et par gange fra i begyndelsen udelukkende at have fokus på energiforbrug til i dag at omfatte andre dele af butikkens CO2-udledning, er konceptet bag ZERObutik stadig det samme: At give grønne butikker en mulighed for at skille sig ud, at skabe et incitament til at blive endnu grønnere og samtidig gøre de handlende opmærksomme på den fælles 2029-vision, og at vi alle kan være med til at gøre en forskel. 

Konceptet virker. I 2023 havde næsten 200 butikker fået et diplom, og mange er blevet grebet af konkurrencen i at skulle opnå næste diplom i rækken – eller opnå en højere score end nabo-butikken.  

Diplomet skal fornyes hvert år. 

ZERObutik er ikke kun kendt af borgerne i Sønderborgområdet. Blandt andet Det Økologiske Råd og Rådet for Grøn Omstilling bruger ZERObutik som et best practice på, hvordan man kan gøre butikker og borgere opmærksomme på omstillingen – og få dem til at engagere sig i den.  

Bliv ZERObutik

Har du en butik i Sønderborgområdet, kan du også gøre dig fortjent til at blive ZERObutik. Måske er du det allerede.

For at få dit ZERO-butik diplom for 2024, skal du udfylde ZERO-butik skemaet, der indeholder spørgsmål indenfor de 6 pointkategorier: 

– Belysning
– Affald
– Varmekilde
– Bygning
– Energistyring
– Vedvarende energi  

    Du kan downloade skemaet her.

    De fleste kan udfylde skemaet på 10 minutter. Når du har udfyldt skemaet, skal du sende det til zerobutik@projectzero.dk. Diplomer og klistermærker til butikker i Sønderborg, der er indsendt inden den 20. februar uddeles ved Vores Sønderborgs generalforsamling i marts. Øvrige bliver omdelt løbende.

    Udfyld ansøgningsskema her

    Har du spørgsmål, kan du kontakte Malene Lemann, mle@projectzero.dk